De juiste boom kiezen? De online bomentabel helpt!

Published by Marie-Louise Loomans on

De bomentabel is een resultaat van het TKI-project Effectief Klimaatgroen en is bedoeld als een online hulpmiddel waarmee groenprofessionals zoals architecten, ontwerpers en beheerders de juiste boom kunnen selecteren voor de juiste plek. Maar ook voor boomkwekers, hoveniers en particulieren bevat de tabel veel nuttige informatie.

Deze tabel werd ontwikkelt door dr.ir. Jelle Hiemstra van de WUR. Op Radio 1 vertelde hij over de boomsoorten die met uitsterven worden bedreigd. Beluister het fragment door op deze link te klikken:
https://www.wur.nl/nl/artikel/jelle-hiemstra-bij-radio-1-over-met-uitsterven-bedreigde-boomsoorten.htm

Groen en bomen in de stad bieden belangrijke ecosysteemdiensten. Bomen beperken hittestress, verbeteren ze de luchtkwaliteit en helpen bij het verwerken van neerslag. Ze versterken de sociale samenhang, doordat zij mogelijkheden bieden voor recreatie en ontspanning en zijn een belangrijke leefomgeving voor andere organismen zoals vogels en insecten. Hoe groter een boom, hoe groter de voordelen. Om daar optimaal van te kunnen profiteren, is het essentieel dat bomen gezond oud kunnen worden. Gezonde, volwassen bomen zijn daarom onmisbaar voor een leefbare stad. Voor veel bomen in de stad zijn de groeiomstandigheden echter niet optimaal. Het is er warmer en droger dan in het buitengebied, de temperatuurextremen zijn groter en de ruimte om te groeien is beperkt. Daarbij is de bodem vaak verdicht en verhard, waardoor deze weinig zuurstof bevat. Om in zulke moeilijke omstandigheden tot een succesvolle en goed functionerende beplanting te komen, is het essentieel dat de juiste soorten worden aangeplant.

Het oude adagium ‘de juiste boom op de juiste plaats’ is nog altijd actueel. Om de juiste boom voor de juiste plek te kiezen, hebben Stadswerk en Wageningen University & Research een handige interactieve Bomentabel gepubliceerd. Deze tabel biedt informatie over 359 verschillende boomsoorten en variëteiten. Voor elke soort is informatie opgenomen over de groei en welke eisen de soort stelt aan zijn leefomgeving.

Introductie van de bomentabel die gaat helpen om de juiste boom op de juiste locatie te planten.

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32625

https://bomentabel.nl/

Categories: