Communiceren met bomen…

Published by Marie-Louise Loomans on

Bomen zijn doorgaans beter in staat om te luisteren dan mensen. Maar kunnen ze ook echt
met ons mensen communiceren? Dat ze dat met elkaar kunnen is al veel langer bekend.
Echt communiceren gaat over de wisselwerking tussen de zender en ontvanger.
Kunnen bomen dat ook? Bioloog Arjen Mulder stelde zichzelf deze vraag en schreef het boek ‘De vriendschap van bomen’ (met de intrigerende subtitel ‘Heropvoeding van een bioloog’)
over zijn ontdekkingstocht.

Volgens Arjen Mulder, die afstudeerde als bioloog, kunnen mensen wel degelijk met bomen communiceren. Je moet er, net als voor veel andere bezigheden, wel de juiste vaardigheden voor ontwikkelen. “Het is niet dat je een bomenstem hoort spreken”, vertelt Arjen Mulder in een interview op Radio 1. “Meestal is het je eigen stem in je hoofd, maar komt er een zin op waar je zelf nooit aan gedacht had.” In zijn boek De vriendschap van bomen beschrijft hij zijn ontdekkingstocht. In dit boek geeft Mulder geen verklaringen, maar beschrijft hij op een persoonlijke manier hoe hij leerde communiceren met bomen. “Als bioloog heb je een biologische manier van denken. Je maakt iets mee en daar probeer je dan een verklaring voor te vinden. In het begin heb ik de beslissing genomen om geen verklaringen te zoeken, maar het gewoon mee te maken.” Hij ging in de leer bij fysisch geograaf en druïde Maja Kooistra en kwam erachter dat er meer mensen waren die met bomen zeggen te communiceren: “Ik merkte dat ik niet de enige ben. Toen wist ik zeker dat ik niet gek aan het worden was.”

Meer informatie over dit onderwerp en het interview beluisteren kan door op deze link naar Radio 1 gaan:

https://www.nporadio1.nl/nieuws/achtergrond/6e7e889a-55d7-4970-8313-b19c1d0f7064/bioloog-arjen-mulder-ontdekte-dat-hij-met-bomen-kan-communiceren

Meer informatie over bioloog Arjen Mulder en zijn boek ‘De vriendschap met bomen’ is te vinden op:

https://www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/boek/de-vriendschap-van-bomen/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Arjen_Mulder

Categories: