Stichting Celebritrees en I’m Healing…

Published by Marie-Louise Loomans on

Dat bomen, en dan vooral levensbomen vanwege de persoonlijk verbinding die mensen daarmee voelen, gezond zijn voor de lucht die we inademen dat weten de meesten mensen wel. Maar wist je dat ze nog veel meer voordelen hebben die je algemene gezondheid ten goede komen? Ook dit wisten de oude Kelten al op wiens bomencirkel onze projecten zijn gebaseerd. De afgelopen periode was Stichting Celebritrees daarom sponsor van het door SBS 6 presentatrice Laura Loomans gepresenteerde en geproduceerde YouTube programma I’m Healing. We vermelden hier nu slechts een paar voorbeelden van levensbomen uit de cirkel van de Kelten die geneeskrachtige gaven bezitten.

Wilgenbast werd duizenden jaren geleden al gebruikt als pijnstiller.

Wilgenbast tegen pijn
In de volksgeneeskunde kende men de wilg als middel tegen pijn. In oude kruidenboeken van de Grieken Hippokrates en Dioskurides werden wilgenpreparaten als middel tegen koorts beschreven. Omdat wilgen in vochtige gebieden met veel muggen groeien, dacht men ook een middel te hebben tegen malaria. En het hielp!

Eikenbast tegen ontstekingen en droge huid

Eikenbast tegen ontstekingen

De eik kan meer dan 1000 jaar oud worden. Sinds eeuwen zijn delen van de eik door hun looistof (tannine) een bekend huismiddelen bij allerlei kwalen zoals diarree, eczeem, witte vloed, angina en mondslijmvliesontsteking, aambeien en spataderen. Tannine bindt vloeistoffen en neemt gifstoffen op van ontstoken weefsel. De geneeskrachtige looistoffen zitten vooral in de bast van jonge twijgen. Een aftreksel maak je door een handvol eikenbast in 1 l water te laten trekken. Het zou helpen bij huidproblemen. Bij droge huid en neurodermitis kunnen koude kompressen jeuk verminderen. Kleine ontstekingshaarden en zwellingen verdwijnen. Bij zweetvoeten helpt een voetbad met eikenaftreksel. 

Linde tegen verkoudheid

Vooral de bloemen hebben geneeskracht. Vier dagen nadat de bloemen open zijn gegaan, moeten zij geoogst worden, samen met de perkamentachtige vleugeltjes. In de bloemen zitten stoffen als flavonoïde (antioxidant, beschermt het DNA), looistof (ontstekingsremmend) en etherische oliën. Thee van lindebloesem stimuleert het zweten, verzacht hoestprikkel, is rustgevend, urinedrijvend en remmen krampen. Hij verzacht maagklachten en duizeligheid en bevordert de bloedcirculatie. Lindebloesemthee en lindehoning hebben een zuiverende werking op het lichaam. Heet gedronken, gezoet met honing, werkt hij zweetdrijvend en slijmoplossend. 

Berk tegen artritis

De geneeskracht van de Berk zit vooral in de bast. De werkende stoffen beïnvloeden de waterhuishouding van het menselijke lichaam en zijn geschikt als voorjaarskuur. Het door inkerven van de bast gewonnen sap van berken stimuleert de activiteit van de nieren waardoor gifstoffen afgevoerd worden. Berkenblad zit in thee om blaas-en nierproblemen te genezen. Massage van de hoofdhuid met dit sap zou tegen roos helpen. Daarom wordt het vaak verwerkt ik shampoo. Theemengsels met berkenblad worden ook gebruikt bij reuma en artritis. Tegen cariës zou Xylit helpen, een kunstmatige zoetstof die men uit berkenhout wint. Meer informatie hierover is te vinden via onderstaande links. Bekijk alle aflevering van I’m Healing via deze link:

https://www.youtube.com/@i.am.healing

https://www.tuinadvies.nl/artikels/genezende_bomen_deel_1

https://www.tuinadvies.nl/artikels/genezende_bomen_deel_2

https://www.dekruidenschool.nl/heilige-bomen

https://tfi-international.com/nieuws/baten-van-bomen-gezondheid/#:~:text=Onderzoek%20uit%20de%20hele%20wereld,zowel%20mentale%20als%20lichamelijke%20gezondheid.

https://www.weleda.nl/magazine/natuur/kracht-van-bomen https://tfi-international.com/nieuws/baten-van-bomen-gezondheid

Categories: