Tentoonstelling ‘A Tree,’ bij Onomatopee in Eindhoven  

Published by Marie-Louise Loomans on

De tentoonstelling A Tree, gaat over plantaardige zeggenschap, plantenkennis en een wisselwerking tussen plant en mens met een specifieke focus op bomen.

Bomen worden vaak verkeerd begrepen door mensen, zegt boswachter Peter Wohlleben, vooral omdat ze zo langzaam zijn. Om dit in perspectief te zetten, wordt het begrip Tree-time gebruikt. Het concept Tree-time is de tijdsbeleving waar bomen zich toe verhouden. Sommige boomsoorten zoals dennen, en de Japanse cipres bomen kunnen tot wel 5.000 – 10.000 jaar oud worden. 
Deze tentoonstelling A Tree, toont onderzoek en werken waarbij kunstenaars de relatie tussen mensen en bomen onderzoeken en manieren waarop we ons nauwer tot hun tijdspanne kunnen verhouden. Zij stellen zich daarbij de vraag in hoeverre is antropomorfisme, het toekennen van menselijke eigenschappen, een manier om de verbinding tussen mens en boom te versterken. En of een antropocentrisch uitgangspunt, het idee dat de mens het middelpunt van het bestaan is, een bedreiging vormt om objectieve kennis te vergaren? 

Deelnemende kunstenaars: Sanne Vaassen, Gerbrand Burger, Hira Nabi, Manjot Kaur, Ingela Ihrman, Goldin+Senneby, Alice Ladenburg, Roderick Hietbrink.
Te zien van 13 juli – 22 september 2024 check voor locatie en openingstijden de website van Onomatopee
https://www.onomatopee.net/exhibition/a-tree/?agenda_id=24358#agenda_24358

Een van de boomkunstwerken…

Categories: